Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ciasto z rabarbarem i jabłkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 8 Czerwiec, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

Owocowy podkład :

4 łodygi rabarbaru

2 jabłka

sok z cytryny

2 łyżki brązowego cukru

łyżka masła

Ciasto :

4 jajka

mąka pszenna

szklanka brązowego cukru

mleko

łyżeczka proszku do pieczenia

Rabarbar pokroić na małe kawałki. Obrane jabłka drobno pokroić ( bez gniazd nasiennych). Owoce wrzucić do rondelka na roztopione masło. Podgrzewać przez 3 minuty. Dodać sok z cytryny i 2 łyżki cukru. Gotować kilka minut, aż owoce zaczną się karmelizować.

Jajka w całości wbić do szklanki. Zaznaczyć dokąd sięga ich masa. Przełożyć je do miski. Odmierzyć tyle samo mleka i mąki. Mleko wlać do jajek i wymieszać. Następnie, powoli wsypywać przesianą mąkę, mieszając. Dodać 3/4 szklanki cukru i proszek do pieczenia. Mieszać aż powstanie gładka masa.

Owocową masę przełożyć do brytfanki ( albo żaroodpornej misy ) a na nią wylać ciasto. Piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)