Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ciasto z białą czekoladą i żurawinami

Redaktor admin on 28 Luty, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

tabliczka białej czekolady

szklanka cukru

1/3 kostki masła

garść suszonych żurawin

pół łyżeczki soli

łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

Szklaną, żaroodporną miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Do miski wrzucić pokrojone na małe kawałki masło i czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce ubić jajka z solą i cukrem na puszystą masę ( nie trzeba białek oddzielnie). Dodać przesianą mąkę ( stopniowo) i mieszać,  najlepiej mikserem ale nie na najszybszych obrotach. Dodać proszek do pieczenia, masę czekoladowo-maślaną i żurawiny. Wszystko dokładnie wymieszać. Brytfankę wysmarować po bokach masłem, środek wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 40 minut ( przez pierwsze pół godziny w temperaturze 180 stopni, potem – 160 ). Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)