Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kruche ciasto ze śliwkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 20 Październik, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kruche ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 2,5  szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 150 g  zimnego masła
  • 1/2 kg śliwek
  • 3 łyżki syropu klonowego albo 2 łyżki cukru

Śliwki umyć, każdą przekroić na pół, wyjąć pestkę. Mąkę wsypać do miski, dodać masło ( pokrojone na małe kawałki ), żółtka, cukier puder. Zagnieść ciasto aż będzie gładka kula. Zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie oderwać 1/5 ciasta  i odłożyć a resztę wyłożyć do brytfanki (na papierze do pieczenia), rozgniatając ciasto na całą powierznię. Włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie, śliwki włożyć do rondelka, zalać syropem klonowym ( albo posypać cukrem ) i dusić na małym ogniu aż puszczą sok i sos zacznie się karmelizować. Wyłączyć, poczekać aż trochę ostygną. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułozyć na nim śliwki a na nich uformowane z pozostałego ciasta listki albo inne wzorki. Włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut. Gotowe można posypać cukrem pudrem

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)