Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Smaki Wielkopolski

Redaktor admin on 12 Lipiec, 2017 dostępny w Wiadomości. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

„Kiełbasa biała parzona wielkopolska” – od teraz będzie chroniona europejskim certyfikatem. Będzie tak bowiem Komisja Europejska podjęła decyzję o nadaniu certyfikatu jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego dla “KIEŁBASY BIAŁEJ PARZONEJ WIELKOPOLSKIEJ”. Brawo! To kolejny tradycyjny produkt „smaków Wielkopolski” uznany w Europie.

To prawda, że białą kiełbasę produkuje się i spożywa od Helu po Zakopane, ale nasz produkt z wielkopolski jest wyjątkowy, chociażby ze względu na zawartość majeranku, którego w zasadzie nigdzie indziej w Polsce się do białej kiełbasy nie dodaje, a już na pewno nie w takich proporcjach, jak w Wielkopolsce. On natomiast nadaje naszej „białej” specjalnego smaku, zapachu i koloru – mówi poseł Adam Szejnfeld, który od lat zajmuje się kulinariami, a od prawie 20 lat prowadzi portal internetowy: www.kobiecastronazycia.pl a w jego ramach sekcję: „Bon Appetit”.

Brawa dla wielkopolskich wędliniarzy! Składam im gratulacje i życzę, aby następne wielkopolskie produkty uzyskiwały chroniące je certyfikaty. Świadczą one bowiem o naszej kulturze kulinarnej i regionalnej tradycji – mówi poseł Adam Szejnfeld.

Bardzo się cieszę, że nadanie certyfikatu „wielkopolskiej białej” zbiegło się z pozytywnym finałem moich starań o europejskie przyzwolenie na produkcję, sprzedaż i konsumpcję słynnej „Wielkopolskiej golonki”. Brawo My. Brawo Wielkopolanie! – dodaje poseł Szejnfeld.

Do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, z Wielkopolski trafiło już wczesniej kilka innych produktów, np.: Wielkopolski ser smażony, Andruty kaliskie i Rogal Świętomarciński. Olej rydzowy zaś wpisany został do rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Promujmy je w Polsce, w Europie i na całym świecie! – apeluje eurodeputowany z Wielkopolski.

#wielkopolska #parlamenteuropejski #ue #adamszejnfeld  #Strasburg #Bruksela #PlatformaObywatelska #KuchniaPolska #gotowanie #smacznakuchnia #kuchniapolska

Mateusz Grzelczyk

Asystent Posła do Parlamentu Europejskiego Adama Szejnfelda

Bruksela – Strasburg

www.szejnfeld.pl

www.kobiecastronazycia.pl

www.facebook.com/PoselSzejnfeld

www.twitter.com/szejnfeld

www.instagram.com/szejnfeld

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)