Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ciasto z bakaliami i nie tylko z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 27 Grudzień, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Ciasto z bakaliami i nie tylko

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oliwy/oleju
  • 2 – 3 jabłka
  • 10 dkg rodzynek
  • 20 dkg orzechów włoskich lub laskowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie tabliczka czekolady

Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać jajka, cukier puder, oliwę, obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka, skruszone orzechy, rodzynki i proszek do pieczenia. Składniki wymieszać mikserem. Wstawić do formy (dobrze na papierze do pieczenia) i piec przez 50 minut w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni.

Dla amatorów bogatszej wersji: roztopić tabliczkę czekolady w miseczce żaroodpornej ustawionej na rondelku z gotującą się wodą i jak już będzie płynna, posmarować nią wierzch ciasta.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)