Pierożki Pielmieni
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- cebula (mała)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki bulionu
- żółtko
- sól
- pieprz
- kwaśna śmietana
- ocet
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 2 jajka (niekoniecznie)
- łyżka soli
- 400 ml ciepłej wody
Mięso połączyć ze składnikami: żółtkiem, zmieloną (z mięsem) albo bardzo drobno pokrojoną cebulą, natką pietruszki, bulionem. Posolić, doprawić pieprzem. Wymieszać. Farsz powinien być miękki. Połączyć składniki na ciasto, wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 2 mm (na stolnicy lub blacie wysypanym niewielką ilością mąki). Szklanką wykroić niewielkie krążki (o średnicy 5-6 cm.). Na każdy krążek położyć łyżeczkę nadzienia, zlepić brzegi oraz rogi. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Od wypłynięcia gotować ok 5-6 minut. Podawać z masłem i z kwaśną śmietaną z dodatkiem octu i pieprzu. Dla amatorów łagodniejszej wersji – z samym masłem albo ze śmietaną bez dodatków.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Poseł do Parlamentu Europejskiego
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
www.facebook.com/PoselSzejnfeld/
www.twitter.com/szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/
#Gotowanie #Smacznakuchnia #Kuchniapolska#Dobregotowanie #mniammniam #jemwięcjestem#Kobiecastronażycia #AdamSzejnfeld #Kuchnia#Apetyt #BonAppetit