Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pierożki Pielmieni z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 2 Luty, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Pierożki Pielmieni

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • cebula (mała)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki bulionu
  • żółtko
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna śmietana
  • ocet

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka (niekoniecznie)
  • łyżka soli
  • 400 ml ciepłej wody

Mięso połączyć ze składnikami: żółtkiem, zmieloną (z mięsem) albo bardzo drobno pokrojoną cebulą, natką pietruszki, bulionem. Posolić, doprawić pieprzem. Wymieszać. Farsz powinien być miękki. Połączyć składniki na ciasto, wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 2 mm (na stolnicy lub blacie wysypanym niewielką ilością mąki). Szklanką wykroić niewielkie krążki (o średnicy 5-6 cm.). Na każdy krążek położyć łyżeczkę nadzienia, zlepić brzegi oraz rogi. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Od wypłynięcia gotować ok 5-6 minut. Podawać z masłem i z kwaśną śmietaną z dodatkiem octu i pieprzu. Dla amatorów łagodniejszej wersji – z samym masłem albo ze śmietaną bez dodatków.

Smacznego!

Adam Szejnfeld
Poseł do Parlamentu Europejskiego
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
www.facebook.com/PoselSzejnfeld/
www.twitter.com/szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/

#Gotowanie #Smacznakuchnia #Kuchniapolska#Dobregotowanie #mniammniam #jemwięcjestem#Kobiecastronażycia #AdamSzejnfeld #Kuchnia#Apetyt #BonAppetit

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)