Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kurczak z warzywami po tajsku z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 20 Marzec, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kurczak po tajsku z warzywami

Składniki:
  • Pierś kurczaka – podwójna
  • pół selera
  • 2 średnie marchewki
  • cebula
  • pół papryki
  • 2 papryczki ostre
  • por
  • kawałek białej kapusty ( 1/4 małej główki )
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki groszku zielonego z puszki
  • sól
  • 5 łyżek oliwy
  • trawa cytrynowa – jedna gałązka (bywa w sklepach z azjatycką żywnością i w niektórych supermarketach)
  • pasta żółta curry (bywa w sklepach z azjatycką żywnością)
  • puszka mleka kokosowego
Kurczaka pokroić w dość cienkie paski albo w kostkę. Posolić i obsmażyć na oliwie na patelni (najlepiej głębokiej). Odstawić. Marchewki, seler obrać i pokroić w słupki, pora w krążki. Paprykę i chili pokroić w paski, czosnek posiekać, kapustę poszatkować. Wszystko smażyć na drugiej patelni, na oliwie przez 10 minut. Posolić. Mieszać. Warzywa przełożyć do patelni z kurczakiem, dodać groszek, obrany i starty imbir, pastę curry, trawę cytrynową (trochę rozgnieść) i mleko kokosowe. Wszystko wymieszać i podgrzewać pod przykryciem przez 10 minut.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)