Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Żurek z chrzanem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 26 Marzec, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Żurek z chrzanem

Składniki:
  • 2 białe kiełbaski
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 5 kiełbasek parzonych
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki  (średnie)
  • mały kawałek selera
  • por
  • cebula
  • 3 – 4 ziemniaki (niekoniecznie)
  • ząbek czosnku
  • 2 szklanki żurku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 jajka
  • 100 g śmietany
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • koperek
Warzywa obrać, umyć, pokroić. Wrzucić do garnka z surową kiełbasą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalać wszystko wodą – tak żeby  zawartość była przykryta i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodać kiełbaski parzone i gotować dalej przez 10 minut. Odcedzić wywar (warzyw nie wyrzucać). Boczek drobno pokroić, usmażyć, na maśle, na patelni. Cebulę z czosnkiem zeszklić na drugiej. Dodać do przecedzonego wywaru (bez boczku). Dodać żurek,  białe warzywa, majeranek – zagotować. Potem wszystko zmiksować. Śmietanę zmieszać z chrzanem, doprawić solą i pieprzem, dodać do żurku. Zmiksować. Podgrzać zupę i podawać z wcześniej ugotowanymi jajkami na twardo, boczkiem, pokrojonymi kiełbaskami, marchewką w plasterkach i zieleniną.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)