Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Babka ucierana z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 3 Kwiecień, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Babka ucierana

Składniki:
5 jaj
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
kostka masła albo margaryny
2 krople olejku migdałowego, śmietankowego albo inego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki niesłodzonego kakao
Polewa :
tabliczka czekolady mlecznej
łyżka niesłodzonego kakao
łyżka masła
1/4 szklanki mleka
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, mikserem na najwyższych obrotach. Masło roztopić w rondelku do zagotowania. Do masy jajeczno-cukrowej wlewać stopniowo gorące masło, cały czas miksując. Dodawać po łyżce mąki z proszkiem – nie przerywając miksowania, dodać też olejek. Jak wszystkie składniki się połączą, 2/3 masy przelać do formy z ” kominem. ” Pozostałą masę połączyć z dwiema łyżkami kakao – wymieszać. Wlać do formy i lekko zamieszać widelcem żeby były smugi/ łaty. Piec w 200 stopniach przez godzinę. Gotową babę, polać masą czekoladową ( składniki na masę połączyć w rondelku i mieszając podgrzewać na małym ogniu do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)