Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Naleśniki z truskawkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 6 Kwiecień, 2018 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Naleśniki z truskawkami

Składniki:
  • Półtorej szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki wody mineralnej
  • 2 jajka
  • masło ( łyżeczka do smażenia każdego naleśnika)
  • truskawki (trzy na jeden naleśnik)
  • śmietana
  • łyżka cukru
  • syrop klonowy albo z agawy do polania
  • listki szałwii, mięty albo bazylii
Mąkę połączyć z jajkami, mlekiem i wodą. Wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozgrzać masło, rozprowadzić je na całości patelni. Łyżką do zup nabierać masę naleśnikową, kłaść na środku patelni i rozprowadzić na całą patelnię (ruszając ją na cztery strony). Po minucie przełożyć naleśnik na drugą stronę. Powinien być lekko zarumieniony z obu stron. Gotowy, przełożyć na półmisek, na patelni rozpuścić następną porcję masła i robić jak wyżej aż do wyczerpania masy. Naleśniki zwinąć z obu stron, polać śmietaną zmieszaną z łyżką cukru, umyte truskawki pokroić na ćwiartki, ułożyć na śmietanie i polać je na górze pozostałą śmietaną. Na koniec wszystkie naleśniki polać syropem klonowym i przystroić listkami szałwii, mięty albo bazylii.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)