Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Plastry schabu – “kopertki ” z nadzieniem z cyklu Kuchnia Zosi

Redaktor admin on 17 Styczeń, 2019 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Plastry schabu – “kopertki ” z nadzieniem

Składniki:
  • Kilka bardzo cienkich plastrów schabu (najlepiej środkowego)
  • 2 plastry szynki parmeńskiej albo szwarcwaldzkiej. Tańsza wersja to cienkie plastry wędzonego boczku
  • łyżka mąki
  • olej/oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • wasabi chrzanowe
  • wykałaczki
Plastry schabu rozpłaszczyć albo lekko ubić. Szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ułożyć na środku schabowego plastra. Zawinąć w ” kopertki ” – spiąć wykałaczką. Posolić, doprawić pieprzem. Obtoczyć w mące. Smażyć na patelni, na oleju/oliwie. Obracać tak, aby mięso zrumieniło się z każdej strony. Powinno to trwać ok. 10 minut. Mięso powinno być usmażone, miękkie i kruche.
Gotowe, przełożyć na półmisek, dodać wasabi, i dodatki o wyrazistym smaku: grzybki marynowane, oliwki itp.
Smacznego !
Obszar załączników

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)