Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Zupa pieczarkowo-boczniakowa z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 31 Styczeń, 2019 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Zupa pieczarkowo-boczniakowa

Składniki:
  • 10 pieczarek
  • 10 boczniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • por
  • łyżka masła
  • śmietana – 2 łyżki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Pieczarki obrać, oczyścić, pokroić tylko bardzo duże, resztę zostawić w całości (tak samo boczniaki) – podczas obróbki trochę się skurczą. Marchewkę, pietruszkę, seler – obrać, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w ósemki. Por obrać z wierzchniej skóry (jeśli jest gruba), umyć, pokroić w krążki (zielone części na razie zostawić). Grzyby i warzywa (białe krążki pora) wrzucić na patelnię, na rozgrzane masło i smażyć przez 10 minut. Mieszać. Pod koniec posolić, doprawić pieprzem. W garnku zagotować 2 litry bulionu, dodać warzywa i grzyby z patelni. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Na 2 minuty przed końcem dodać zielone krążki pora (będzie bardziej delikatny ale chrupiący). Do gotowej zupy wlać śmietanę, posypać natką pietruszki.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)