Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Perliczka z boczkiem, jabłkami i żurawiną

Redaktor admin on 7 Luty, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

perliczka

kilka plastrów boczku surowego

jabłko – kwaśne, twarde

łyżka żurawiny ( do kupienia w słoikach w wielu sklepach )

majeranek

owoce jałowca – 10

pieprz

sznurek bawełniany

solanka :

2 litry zimnej wody

4 łyżki soli

Perliczkę włożyć do solanki ( wymieszać sól z wodą w garnku) i schować do lodówki na 10, 12 godzin. Potem umyć perliczkę, do jej wnętrza włożyć kawałki jabłka z żurawiną, dodać majeranku. Otwór spiąć wykałaczkami albo zszyć. Posypać ją pieprzem, majerankiem, nie solić, bo już była w solance. Od dołu i od góry ułożyć na perliczce plastry boczku. Obwiązać sznurkiem bawełnianym ( specjalnym do mięs, może być czerwony – nie farbuje ale powinien mieć certyfikat. Taki kupuje się w specjalistycznych sklepach ). Ułożyć perliczkę w naczyniu żaroodpornym albo innym do pieczenia. Wsypać owoce jałowca. Piec przez pół godziny w 230 stopniach, potem przez pół godziny w 200 stopniach i jeszcze przez pół godziny w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem. Można podlać szklanką gorącej wody albo bulionu.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)