Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Małże w skorupkach z patelni

Redaktor admin on 23 Styczeń, 2021 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

świeże małże w skorupkach ( do kupienia w wielu sklepach, w folii próżniowej )

6 ząbków czosnku

2 łyżki masła

natka pietruszki

można też dodać wino białe, wytrawne – 100 ml

bagietka albo inne pieczywo do sosu

szeroka, duża patelnia

Małże opłukać zimną wodą, na patelni rozgrzać masło ( ale żeby się nie paliło ) i wrzucić obrane i pokrojone, w niezbyt cienkie kawałki, ząbki czosnku. Po minucie, wrzucić małże, lekko wszystko przemieszać, dodać część posiekanej natki pietruszki, przykryć pokrywką i podgrzewać na dużym ogniu przez 5,, 6 minut – do czasu kiedy każda się otworzy. Pod koniec dodać resztę posiekanej natki. W sosie, który się wytworzył, warto moczyć i jeść kawałek bagietki albo innego pieczywa.

P.S. jeśli z  winem, należy je dolać przed wrzuceniem małż – tak żeby się trochę zredukowało.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)