Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Parowańce z jagodami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 25 Lipiec, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Parowańce z jagodami

Składniki :

  • pół kg mąki
  • 2, 3 jajka
  • 5 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • jagody
  • cukier
  • śmietana

W miseczce wymieszać drożdże z łyżką cukru, dodać pół szklanki bardzo ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia (przykryć ściereczką). W misce zmieszać przesianą mąkę z cukrem, szczyptą soli, i jajkami. Wlać rozczyn i dodać resztę mleka. Dobrze wymieszać (ciasto ma być dość rzadkie ale nie płynne). Z wierzchu oprószyć delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć ręce mąką, urywać po kawałku ciasta, nakładać do środka jagody, posypać cukrem i sklejać (formować kule). Każdą lekko posypać mąką, trochę spłaszczyć i ułożyć w naczyniu na parę albo: na duży garnek nałożyć gazę (nie napinać), obwiązać sznurkiem. Wlać do połowy garnka wodę i zagotować. Na gazie ułożyć parowańce, przykryć je dość dużą miską i parować ok. 10 minut. Gotowe polać śmietaną (można zmieszać z łyżeczką cukru).

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)