Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Tarta z jabłkami i bitą śmietaną z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 7 Sierpień, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Tarta z jabłkami i bitą śmietaną

Składniki :

Ciasto :

  • 250 dkg mąki
  • jajko
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
  • 1, 2 łyżki zimnej wody
  • 4 nieduże jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany kremówki

Przesiać mąkę, dodać pokrojone w drobne kawałki masło, jajko, szczyptę soli, łyżkę cukru pudru i ugnieść ciasto tak, żeby było ziarniste. Dodać wodę i ugnieść na gładką masę. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Potem rozwałkować ciasto, ułożyć na formie, nakłuć w paru miejscach, aby podczas pieczenia nie tworzyły się bąble powietrza. Lekko zawinąć brzegi. Jabłka umyć, wykroić środki, obrać, pokroić w poprzek na cienkie plastry. Ułożyć na cieście. Posmarować masłem, posypać cukrem i skropić miodem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 – 40 minut. Gotową tartę udekorować bitą śmietaną (ubić śmietanę z cukrem pudrem).

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)