Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kutia z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 22 Grudzień, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kutia

Składniki :

  • szklanka ziaren pszenicy
  • szklanka maku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki likieru migdałowego
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag migdałow
  • 5 dag orzechów włoskich
  • śmietana

Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok. 3 godzin). Odcedzić. Mak opłukać, zalać wrzątkiem, zostawić na 15 minut, odsączyć i zmielić w maszynce z gęstymi oczkami. Miód i likier wlać do rondelka, dodać cukier puder i podgrzewać do uzyskania gęstej, beżowej masy ( ok. 5 minut ). Mieszać. Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić. Orzechy i migdały rozgnieść na mniejsze kawałki. Połączyć odcedzoną pszenicę ze zmielonym makiem, dodać rozpuszczony miód z likierem i cukrem pudrem oraz bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Podawać ze śmietaną w dzbanuszku.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)