Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Szczupak faszerowany z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 24 Grudzień, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Szczupak faszerowany

Składniki :

  • 1, 5 kg szczupaka
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • włoszczyzna
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • żelatyna spożywcza ( na litr wywaru ) )
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • gaza do zawinięcia ryby

Sprawić szczupaka, czyli odciąć głowę, płetwy, ogon. Ściągnąć skórę. Z mięsa usunąć ości i kręgosłup. Obraną włoszczyznę włożyć do garnka z wodą. Dodać głowę ryby (bez oczu), kręgosłup, sól, pieprz (w ziarnach), liść laurowy, ziele angielskie. Ugotować wywar. Mięso szczupaka zmielić w maszynce, dodać namoczoną w mleku bułkę, jajka utarte z masłem, cebulkę podsmażoną na oliwie (bardzo drobno pokrojoną), sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozłożyć gazę, na nią wyłożyć masę i uformować walec (zawinąć rybę w gazę). Ułożyć w brytfance, zalać wywarem i gotować przez 50 minut na małym ogniu. Gotową rybę (jak ostygnie) pokroić w plastry, dodać kawałki marchewki, natkę pietruszki i zalać galaretą (rozpuścić żelatynę w malej ilości zimnej wody i zmieszać z przecedzonym wywarem). Po stężeniu, przystroić plastrami cytryny.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)