„Kiełbasa biała parzona wielkopolska” – od teraz będzie chroniona europejskim certyfikatem. Będzie tak bowiem Komisja Europejska podjęła decyzję o nadaniu certyfikatu jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego dla “KIEŁBASY BIAŁEJ PARZONEJ WIELKOPOLSKIEJ”. Brawo! To kolejny tradycyjny produkt „smaków Wielkopolski” uznany w Europie.
To prawda, że białą kiełbasę produkuje się i spożywa od Helu po Zakopane, ale nasz produkt z wielkopolski jest wyjątkowy, chociażby ze względu na zawartość majeranku, którego w zasadzie nigdzie indziej w Polsce się do białej kiełbasy nie dodaje, a już na pewno nie w takich proporcjach, jak w Wielkopolsce. On natomiast nadaje naszej „białej” specjalnego smaku, zapachu i koloru – mówi poseł Adam Szejnfeld, który od lat zajmuje się kulinariami, a od prawie 20 lat prowadzi portal internetowy: www.kobiecastronazycia.pl a w jego ramach sekcję: „Bon Appetit”.
Brawa dla wielkopolskich wędliniarzy! Składam im gratulacje i życzę, aby następne wielkopolskie produkty uzyskiwały chroniące je certyfikaty. Świadczą one bowiem o naszej kulturze kulinarnej i regionalnej tradycji – mówi poseł Adam Szejnfeld.
Bardzo się cieszę, że nadanie certyfikatu „wielkopolskiej białej” zbiegło się z pozytywnym finałem moich starań o europejskie przyzwolenie na produkcję, sprzedaż i konsumpcję słynnej „Wielkopolskiej golonki”. Brawo My. Brawo Wielkopolanie! – dodaje poseł Szejnfeld.
Do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, z Wielkopolski trafiło już wczesniej kilka innych produktów, np.: Wielkopolski ser smażony, Andruty kaliskie i Rogal Świętomarciński. Olej rydzowy zaś wpisany został do rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Promujmy je w Polsce, w Europie i na całym świecie! – apeluje eurodeputowany z Wielkopolski.
#wielkopolska #parlamenteuropejski #ue #adamszejnfeld #Strasburg #Bruksela #PlatformaObywatelska #KuchniaPolska #gotowanie #smacznakuchnia #kuchniapolska
Mateusz Grzelczyk
Asystent Posła do Parlamentu Europejskiego Adama Szejnfelda
Bruksela – Strasburg