Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Antrykot grillowany z tymiankiem

Redaktor admin on 1 Maj, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

Antrykot

pęczek świeżego tymianku

sól

świeżo i grubo mielony czarny pieprz

oliwa

patelnia grillowa

Mięso z obu stron posmarować oliwą ( dobrze mieć płaski pędzelek do takich czynności ). Posolić, doprawić pieprzem. Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową ułożyć mięso. Powinno skwierczeć. Zostawić tak na 2 minuty.  Na mięsie ułożyć tymianek. Po dwóch minutach zdjąć tymianek, odłożyć, przewrócić  mięso na drugą stronę, położyć z powrotem tymianek i smażyć/grillować też przez 2 minuty. Czynności te – czyli przewracanie mięsa na drugą stronę i układanie na nim tymianku powtarzać 3, 4 razy. W zależności od tego jak gruby jest antrykot. Mięso powinno być dobrze wysmażone na zewnątrz, wewnątrz – różowe. Na koniec zdjąć mięso z ognia, przykryć folią aluminiową albo pokrywką i przed jedzeniem poczekać ok. 5 minut żeby odpoczęło. Wtedy będzie ono miękkie i kruche.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)