Składniki :
pierś kurczaka podwójna
2 małe zielone papryki
2 małe żółte papryki ( polskie )
5 cebulek dymek
20 dkg surowego boczku wędzonego
20 dkg pieczarek
3 łyżki oliwy
czosnek niedźwiedzi – 2 łyżki
słodka papryka w proszku – 2 łyżeczki
sól
pieprz
folia aluminiowa
patyki do szaszłyków
Piersi kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Papryki pokroić na kawałki, uprzednio wyjmując gniazda nasienne. Cebulki przekroić na pół. Boczek pokroić w plastry a potem na pół. Kawałki kurczaka wymieszać z oliwą, czosnkiem niedźwiedzim, solą, pieprzem i papryką w proszku. Kawałki papryki i pieczarki posolić i lekko oblać oliwą. Nadziewać na patyki : cebulę, kawałek kurczaka, paprykę, boczek, pieczarkę, paprykę, cebulę, kurczaka itd. Każdy gotowy szaszłyk ułożyć na kratce do pieczenia ( albo na blasze ), na kawałku folii aluminiowej. Powinno być jej tyle żeby można było owinąć nią szaszłyk. Piec w piekarniku ( funkcja grill – góra, dół ) w 230 stopniach przez godzinę i 20 minut. Najpierw piec przez pół godziny w otwartych foliach, potem owinąć nimi szaszłyki. Tak przyrządzone będą upieczone, kruche ale nie spalone.
Smacznego !