Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Karp po żydowsku

Redaktor admin on 3 Wrzesień, 2011 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Zostaw komentarz do tego wpisu


Proporcje na jedną rybę o wadze ok. 1,2 – 1,5 kg:

1. Rybę bardzo dobrze wyfiletować (nie tylko z kręgosłupa, ale też ze wszystkich, nawet małych ości). Z głowy wyjąć skrzela.
2. Na dnie garnka rozłożyć:
• 2 cebule (do wyjęcia z wywaru)
• 2 pietruszki (do wyjęcia z wywaru)
• ½ selera (do wyjęcia z wywaru)
• 2 listki laurowe (bobkowe)
• 2 duże (jak mniejsze to 3) marchwie krojone w plastry (pozostawia się potem w wywarze)
• Pieprz (kruszony lub w całości – nie mielony!)
• 2 łyżki stołowe cukru
• Można dodać trochę rodzynek (ale wtedy zalewa robi się szara a ryba bardzo słodka…)
1. Na warzywach rozłożyć wyfiletowane części ryby
2. Wszystko zalać woda do poziomu karpia (tak, by był pod wodą)
3. Gotować 1 godzinę
4. Wyjąc karpia i usunąć wszystko z zalewy oprócz plastrów marchwi
5. Można dodać do zalewy porcję (na 1 litr) żelatyny
6. Rybę wyłożyć na półmisek i zalać wywarem.
7. Odstawić do stężenia

Smacznego!

Komentarz

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)