Składniki:
1 szklanka ryżu
półtorej szklanki bulionu
dwa ząbki czosnku
cebula
seler
2 marchewki
2 pietruszki
groszek konserwowy ( pół szklanki)
kilka plastrów żółtego sera
sól
oliwa
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć przez trzy minuty – tak, żeby nie przypalić czosnku. Następnie wrzucić ryż i mieszać, aż się zeszkli ( 3 -4) minuty. Zalać bulionem i odstawić na 20 minut ( aż ryż “dojdzie”). Warzywa pokroić w kostkę i smażyć w garnku, uprzednio wlewając więcej oliwy niż do zwykłego smażenia. Posolić, mieszać i smażyć ok. 20 minut. Warzywa muszą być rumiane. Przełożyć gotowy ryż i warzywa do żaroodpornego naczynia, dodać groszek, na wierzch żółty ser i piec ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Gotowe danie można posypać nacią pietruszki, świeżą bazylią albo koperkiem.
Smacznego !