Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Zapiekany ryż z warzywami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 9 Listopad, 2011 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Zostaw komentarz do tego wpisu

Składniki:

1 szklanka ryżu

półtorej szklanki bulionu

dwa ząbki czosnku

cebula

seler

2 marchewki

2 pietruszki

groszek konserwowy ( pół szklanki)

kilka plastrów żółtego sera

sól

oliwa

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić  pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć przez trzy minuty – tak, żeby nie przypalić czosnku. Następnie wrzucić ryż i mieszać, aż się zeszkli ( 3 -4) minuty. Zalać bulionem i odstawić na 20 minut ( aż ryż “dojdzie”). Warzywa pokroić w kostkę i smażyć w garnku, uprzednio wlewając więcej oliwy niż do zwykłego smażenia. Posolić, mieszać i smażyć ok. 20 minut. Warzywa muszą być rumiane. Przełożyć gotowy ryż i warzywa do żaroodpornego naczynia, dodać groszek, na wierzch żółty ser i piec ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Gotowe danie można posypać nacią pietruszki, świeżą bazylią albo koperkiem.

Smacznego !

Komentarz

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)