Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
150 g masła
6 łyżek wody
sól
2 wąskie cukinie
pęczek szczypiorku
400 g śmietany
ser żółty ( mały kawałek do starcia)
oliwa (do wysmarowania brytfanki)
Ciasto: do mąki dodać zimne masło, szczyptę soli. Posiekać masło na mące na drobne kawałki, dodać wodę i szybko zagnieść tak, aby się nie ogrzało. Uformowane w kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. W czasie, jak ciasto będzie się chłodziło, umyte cukinie zetrzeć na grubej tarce ( ze skórką) i wymieszać w śmietanie razem z posiekanym szczypiorkiem. Posolić ( można dodać pieprz). Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ułożyć w brytfance ( zawijając brzegi). Ciasto nakłuć widelcem, żeby podczas pieczenia się nie wybrzuszyło, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suchym grochem i wstawić do piekarnika na 15 minut ( 180 stopni). Gdy brzegi będą miały złocisty kolor, wyjąć ciasto z piekarnika i poczekać aż wystygnie. Na zimne ciasto nałożyć farsz, posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Smacznego!