Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Tarta z cukinią i szczypiorkiem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 27 Listopad, 2011 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

1 i 1/2  szklanki mąki

150 g masła

6 łyżek wody

sól

2 wąskie cukinie

pęczek szczypiorku

400 g  śmietany

ser żółty ( mały kawałek do starcia)

oliwa (do wysmarowania brytfanki)

Ciasto: do mąki dodać zimne masło, szczyptę soli. Posiekać masło na mące na drobne kawałki, dodać wodę i szybko zagnieść tak, aby się nie ogrzało. Uformowane w kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. W czasie, jak ciasto będzie się chłodziło, umyte cukinie zetrzeć na grubej tarce ( ze skórką) i wymieszać w śmietanie razem z posiekanym szczypiorkiem. Posolić ( można dodać pieprz). Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ułożyć w brytfance ( zawijając brzegi). Ciasto nakłuć widelcem, żeby podczas pieczenia się nie wybrzuszyło, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suchym grochem i wstawić do piekarnika na 15 minut ( 180 stopni). Gdy brzegi będą miały złocisty kolor, wyjąć ciasto z piekarnika i poczekać aż wystygnie. Na zimne ciasto nałożyć farsz, posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 15 minut.

Smacznego!

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)