Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Polędwica w cieście z soli z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 3 Grudzień, 2011 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

1/2 kg polędwicy wołowej

1 kg soli

2 białka

W garnku wyrobić sól z białkami ( jak ciasto). Polędwicę obtoczyć takim ciastem ze wszystkich stron i piec ok 40 minut w piekarniku ( 200 stopni), najlepiej na blasze, na papierze do pieczenia. W żaroodpornym naczyniu piec nie należy, gdyż sól bardzo twardnieje i przywiera do ścianek. Gotową bryłę z polędwicą podawać przy gościach (na desce) i przy nich rozbić masę. Tak zrobiona polędwica jest lekko słona, soczysta i zachowuje swój smak. Można podawać z dodatkami: żurawiną, pieczonymi jabłkami, sosem majonezowym lub z innymi.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)