Składniki:
mięso wołowe ( na kilka zrazów wystarczy pół kg)
kilka pieczarek
pół pora
śmietana (do zup)
koperek
sól
łyżka mąki
Mięso pokroić i rozbić na cienkie kotlety. Pieczarki obrać, przekroić każdą na pół. Pora posiekać na krążki. Pieczarki obsmażyć na maśle ( posolić). Następnie wyjąć je i poczekać aż wystygną. Kotlety posolić, nałożyć na każdy kawałek mięsa pieczarki, trochę pora. Zawinąć i zabezpieczyć wykałaczką tak, żeby nadzienie nie wypadło. Zrazy obsmażyć na oliwie z każdej strony. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą ( tylko, żeby je przykryła). Dodać pieczarki i por, jeśli zostały. Dusić ok.godziny. Parę minut przed końcem, dodać śmietanę wymieszaną z mąką i koperek. Dalej dusić na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Smacznego !