Składniki:
pół kg mąki
pół szklanki cukru
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
cukier waniliowy
3 jajka
pół kostki margaryny
szczypta soli
Z drożdży, ciepłego mleka (nie trzeba użyć całej ilości, resztę można zostawić i dodać do ciasta) i łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski. Gdy rozczyn wyrośnie (po ok. 20 minutach) wlać go do miski z mąką. Następnie dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, wlać resztę letniego mleka. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę (1/3 zostawić do kruszonki). Ciasto uformować w kulkę, zostawić do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu. Gdy ciasto urośnie, wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem blaszki. Posypać kruszonką ( margaryna, mąka, cukier). Nagrzać piekarnik na 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut.
Smacznego!