Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ciast drożdżowe z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 10 Grudzień, 2011 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

pół kg mąki

pół szklanki cukru

5 dag drożdży

3/4 szklanki mleka

cukier waniliowy

3 jajka

pół kostki margaryny

szczypta soli

Z drożdży, ciepłego mleka (nie trzeba użyć całej ilości, resztę można zostawić i dodać do ciasta) i łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski. Gdy rozczyn wyrośnie (po ok. 20 minutach) wlać go do miski z mąką. Następnie dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, wlać resztę letniego mleka. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę (1/3 zostawić do kruszonki). Ciasto uformować w kulkę, zostawić do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu. Gdy ciasto urośnie, wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem blaszki. Posypać kruszonką ( margaryna, mąka, cukier). Nagrzać piekarnik na 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut.

Smacznego!

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)