Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pizza z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 18 Grudzień, 2011 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

4 szklanki mąki

40 g drożdży

pół szklanki mleka

3/4 szklanki gorącej wody

łyżka oliwy

śledzie Anchovis

szczypiorek

czarne oliwki

100 g koncentratu pomidorowego

zielony groszek  ( pół puszki)

kilka plastrów żółtego sera

sól

1/4 szklanki gorącego mleka zmieszać z łyżką mąki, dodać drożdże, wymieszać na jednolitą masę, przykryć ściereczką i poczekać aż wyrosną. Wyrośnięte, wlać do mąki, dodać oliwę, trochę soli i wodę. Wyrobić ciasto. Ciasto nie powinno się kleić ale też nie powinno być zbyt twarde.Powinno być elastyczne i dobrze się rozciągać. Wyrobione ciasto wyłożyć do blaszki, uprzednio posmarowanej oliwą.  Porozciągać je tak ( już na blasze), żeby pokryło całą powierzchnię. Rogi trochę zawinąć. Na tak przygotowane ciasto ułożyć : groszek, śledzie, oliwki, szczypiorek. Zalać to wszystko koncentratem pomidorowym wymieszanym z gorącą wodą ( musi mieć konsystencję śmietanki). Na wierzch ułożyć plastry żółtego sera. Wstawić do piekarnika na pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)