Składniki:
4 szklanki mąki
40 g drożdży
pół szklanki mleka
3/4 szklanki gorącej wody
łyżka oliwy
śledzie Anchovis
szczypiorek
czarne oliwki
100 g koncentratu pomidorowego
zielony groszek ( pół puszki)
kilka plastrów żółtego sera
sól
1/4 szklanki gorącego mleka zmieszać z łyżką mąki, dodać drożdże, wymieszać na jednolitą masę, przykryć ściereczką i poczekać aż wyrosną. Wyrośnięte, wlać do mąki, dodać oliwę, trochę soli i wodę. Wyrobić ciasto. Ciasto nie powinno się kleić ale też nie powinno być zbyt twarde.Powinno być elastyczne i dobrze się rozciągać. Wyrobione ciasto wyłożyć do blaszki, uprzednio posmarowanej oliwą. Porozciągać je tak ( już na blasze), żeby pokryło całą powierzchnię. Rogi trochę zawinąć. Na tak przygotowane ciasto ułożyć : groszek, śledzie, oliwki, szczypiorek. Zalać to wszystko koncentratem pomidorowym wymieszanym z gorącą wodą ( musi mieć konsystencję śmietanki). Na wierzch ułożyć plastry żółtego sera. Wstawić do piekarnika na pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego !