Składniki:
1,5 kg karpia ( najlepiej filet)
włoszczyzna
2 duże cebule
i bułka
2 jajka
żelatyna
listek bobkowy
ziele angielskie
biały pieprz
sól
Dużą cebulę obgotować w wodzie ( 10 minut), pokroić, bułkę namoczyć w wodzie, lekko odcisnąć. Zemleć w maszynce karpia ( wyfiletowanego), cebulę i bułkę. Dodać sól, biały pieprz i dwa surowe jajka. Dobrze wyrobić. Ugotować wywar z włoszczyzny, liścia bobkowego, 2 ziaren ziela angielskiego i cebuli. Z masy uformować klopsy i na małym ogniu gotować 30 minut ( uprzednio wyjmując włoszczyznę). Delikatnie wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Przeciąć każdy klops, wzdłuż na pół i zalać przecedzonym przez sitko wywarem zmieszanym z żelatyną. Zimne wstawić do lodówki.
Smacznego !