Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Klopsy z karpia w galarecie z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 23 Grudzień, 2011 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

1,5 kg karpia ( najlepiej filet)

włoszczyzna

2 duże cebule

i bułka

2 jajka

żelatyna

listek bobkowy

ziele angielskie

biały pieprz

sól

Dużą cebulę obgotować w wodzie ( 10 minut), pokroić, bułkę namoczyć w wodzie, lekko odcisnąć. Zemleć w maszynce karpia ( wyfiletowanego), cebulę i bułkę. Dodać sól, biały pieprz i dwa surowe jajka. Dobrze wyrobić. Ugotować wywar z włoszczyzny, liścia bobkowego, 2 ziaren ziela angielskiego i cebuli. Z masy uformować klopsy i na małym ogniu gotować 30 minut ( uprzednio wyjmując włoszczyznę). Delikatnie wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Przeciąć każdy klops, wzdłuż na pół i zalać przecedzonym przez sitko wywarem zmieszanym z żelatyną. Zimne wstawić do lodówki.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)