Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Bigos z cyklu “kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 1 Styczeń, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

2 kg kapusty kiszonej

pół kg mięsa wołowego

pół kg mięsa wieprzowego

20 dag surowego wędzonego boczku

jeden antrykot

3 cebule

5 dag suszonych grzybów

kilka suszonych śliwek

oliwa ( do smażenia)

masło ( do smażenia)

Grzyby zalać wrzątkiem i czekać aż się rozłożą. Kapustę pokroić i gotować w lekko osolonej wodzie razem z antrykotem około pół godziny ( na małym ogniu i w takiej ilości wody, żeby tylko przykryła kapustę). Gdy kapusta będzie się gotowała, pokroić mięso wieprzowe i wołowe na kostki i smażyć na patelni. Pokroić boczek i stopić w rondlu. Pokroić w listki cebulę. Podsmażyć na maśle, tak żeby się tylko zeszkliła. Rozwinięte grzyby pokroić w paseczki. Dobrze podsmażone mięso, boczek, cebulę, grzyby i śliwki wrzucić do kapusty ( wcześniej wyjmując z niej antrykot). Antrykot pozbawić kości, pokroić i z powrotem dodać do kapusty. Wszystko zamieszać i dalej gotować około 30 minut. Uważać, żeby kapusta się nie przypaliła. Sprawdzać, czy nie za dużo albo za mało jest wody. Gotowy bigos, gdy przestygnie, wstawić do lodówki.

Smacznego!

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)