Składniki:
2 kg kapusty kiszonej
pół kg mięsa wołowego
pół kg mięsa wieprzowego
20 dag surowego wędzonego boczku
jeden antrykot
3 cebule
5 dag suszonych grzybów
kilka suszonych śliwek
oliwa ( do smażenia)
masło ( do smażenia)
Grzyby zalać wrzątkiem i czekać aż się rozłożą. Kapustę pokroić i gotować w lekko osolonej wodzie razem z antrykotem około pół godziny ( na małym ogniu i w takiej ilości wody, żeby tylko przykryła kapustę). Gdy kapusta będzie się gotowała, pokroić mięso wieprzowe i wołowe na kostki i smażyć na patelni. Pokroić boczek i stopić w rondlu. Pokroić w listki cebulę. Podsmażyć na maśle, tak żeby się tylko zeszkliła. Rozwinięte grzyby pokroić w paseczki. Dobrze podsmażone mięso, boczek, cebulę, grzyby i śliwki wrzucić do kapusty ( wcześniej wyjmując z niej antrykot). Antrykot pozbawić kości, pokroić i z powrotem dodać do kapusty. Wszystko zamieszać i dalej gotować około 30 minut. Uważać, żeby kapusta się nie przypaliła. Sprawdzać, czy nie za dużo albo za mało jest wody. Gotowy bigos, gdy przestygnie, wstawić do lodówki.
Smacznego!