Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

kurczak po tajsku z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 22 Styczeń, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

2 piersi kurczaka

2 łyżki pasty zielonego curry ( jest do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)

1 puszka mleka kokosowego

1 szklanka bulionu drobiowego

2 liście kapusty pekińskiej

1 papryka

1 cebula

sól

Umyte piersi kurczaka pokroić na kostki ( ok 1 cm). Kapustę, paprykę i cebulę pokroić na dość małe kawałki. Piersi obsmażyć na patelni przez kilka minut. Po tym czasie dodać cebulę i mieszać aż się zeszkli. Do rondla wlać mleko kokosowe, dodać bulion, zielone curry ( dobrze wymieszać) i na małym ogniu zagotować. Obsmażone piersi kurczaka z cebulą wrzucić do rondla z sosem. Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać paprykę i kapustę pekińską. Dodać  szczyptę soli. Jeśli sos wyjdzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżką mąki zmieszanej z 1/2 szklanki zimnej wody. Wszystko podgrzewać jeszcze przez 5 minut. Najlepiej podawać z ryżem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)