Składniki:
4 pomidory
3 papryki
2 cebule
papryczka chili
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanej kolendry
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
sok z dwóch cytryn
szklanka wody
sól
Obraną cebulę drobno posiekać. Tak samo: chili, papryki i czosnek. Do garnka wlać wodę. Dodać cukier i szczyptę soli. Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i w kilkuminutowych odstępach dodawać kolejno: cebulę, paprykę, chili ( najlepiej świeże) i czosnek. Wszystko gotować jeszcze przez 15 minut. Można dodać skórkę cytryny. W drugim garnku gotować obrane i posiekane pomidory ( przez 10 minut). Dodać koncentrat pomidorowy i kolendrę.
Następnie, połączyć ugotowane: cebulę, paprykę, chili i czosnek z pomidorami i gotować jeszcze przez 15 minut. Mieszać. Gdy sos ostygnie, dodać sok z cytryn i wymieszać. Tak przygotowaną salsę można przełożyć do słoiczków ( pasteryzować) albo podawać ze śledziami lub z innymi rybami.
Smacznego !