Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Salsa z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 9 Luty, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

4 pomidory

3 papryki

2 cebule

papryczka chili

2 ząbki czosnku

łyżka posiekanej kolendry

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki  cukru

sok z dwóch cytryn

szklanka wody

sól

Obraną cebulę drobno posiekać. Tak samo: chili, papryki i czosnek. Do garnka wlać wodę. Dodać cukier i szczyptę soli. Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i w kilkuminutowych odstępach dodawać kolejno: cebulę, paprykę, chili ( najlepiej świeże) i czosnek. Wszystko gotować jeszcze przez 15 minut. Można dodać skórkę cytryny. W drugim garnku gotować obrane i posiekane pomidory ( przez 10 minut). Dodać koncentrat pomidorowy i kolendrę.
Następnie, połączyć ugotowane: cebulę, paprykę, chili i czosnek z pomidorami i gotować jeszcze  przez 15 minut. Mieszać. Gdy sos ostygnie, dodać sok z cytryn i wymieszać. Tak przygotowaną salsę można przełożyć do słoiczków ( pasteryzować) albo podawać ze śledziami lub z innymi rybami.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)