Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Zapiekanka ziemniaczana z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 11 Luty, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

4 średnie ziemniaki

cebula

śmietana

gałka muszkatułowa

tłuczony czarny pieprz

sól

ser żółty ( do starcia)

Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plastry, cebulę w krążki. Zetrzeć ser. Do żaroodpornego naczynia wlać trochę śmietany, do niej włożyć kilka plastrów ziemniaków ( tak, aby się zanurzyły). Na tę warstwę położyć kilka krążków cebuli. Posypać pieprzem, solą i niewielką ilością startej gałki muszkatołowej. Na to rozrzucić trochę startego sera. Następnie wlać znowu śmietanę, ułożyć ziemniaki, cebulę, posypać pieprzem, solą, gałką, serem i znowu kolejną – ostatnią warstwę. Wszystko przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Gotową potrawę można posypać koperkiem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)