Składniki:
4 średnie ziemniaki
cebula
śmietana
gałka muszkatułowa
tłuczony czarny pieprz
sól
ser żółty ( do starcia)
Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plastry, cebulę w krążki. Zetrzeć ser. Do żaroodpornego naczynia wlać trochę śmietany, do niej włożyć kilka plastrów ziemniaków ( tak, aby się zanurzyły). Na tę warstwę położyć kilka krążków cebuli. Posypać pieprzem, solą i niewielką ilością startej gałki muszkatołowej. Na to rozrzucić trochę startego sera. Następnie wlać znowu śmietanę, ułożyć ziemniaki, cebulę, posypać pieprzem, solą, gałką, serem i znowu kolejną – ostatnią warstwę. Wszystko przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Gotową potrawę można posypać koperkiem.
Smacznego !