Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Stek z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 12 Luty, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

Mięso wołowe ( najlepiej jak najciemniejsze, nie za chude)

masło

sól

pieprz

Mięso wołowe (przed smażeniem nie powinno być zbyt zimne), pokroić na steki. Rozpłaszczyć je. Każdy kawałek posypać solą i pieprzem. Na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię wrzucić kawałek masła ( pod każdy stek) i nie czekając aż się rozpuści ( bo się zacznie palić), położyć mięso. Przewrócić na drugą stronę, dopiero po trzech minutach. Smażyć drugą stronę steku też przez trzy minuty. Cienkie steki nie będą krwiste. Grubszy kawałek wołowego mięsa można smażyć w ten sam sposób. Potem pokroić na steki ale takie będą krwiste. Aby stek ( grubsze mięso) był lepiej wysmażony, powinien  z każdej strony smażyć się 8 minut.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)