Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

faworki z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 19 Luty, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

300 dag mąki pszennej

5 dag cukru pudru

2 łyżki śmietany

1 łyżka spirytusu

3 żółtka

50 dag smalcu do smażenia ( albo litr oleju)

10 dag masła

cukier puder + cukier waniliowy do posypania

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, spirytus, śmietanę. Wyrobić ciasto ( jak na pierogi). Wybijać wałkiem, aż powstaną pęcherze. Następnie przykryć ciasto ściereczką i zostawić na dwie godziny w chłodnym miejscu. Rozwałkować i uformować faworki (ciasto pokroić na paski, na każdym zrobić nacięcie i przewinąć jakby na drugą stronę połowę paska). Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, partiami, z każdej strony na złoty kolor ok 15 minut. Wyłowione, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Smacznego!

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)