Składniki:
300 dag mąki pszennej
5 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 łyżka spirytusu
3 żółtka
50 dag smalcu do smażenia ( albo litr oleju)
10 dag masła
cukier puder + cukier waniliowy do posypania
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, spirytus, śmietanę. Wyrobić ciasto ( jak na pierogi). Wybijać wałkiem, aż powstaną pęcherze. Następnie przykryć ciasto ściereczką i zostawić na dwie godziny w chłodnym miejscu. Rozwałkować i uformować faworki (ciasto pokroić na paski, na każdym zrobić nacięcie i przewinąć jakby na drugą stronę połowę paska). Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, partiami, z każdej strony na złoty kolor ok 15 minut. Wyłowione, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Smacznego!