Składniki:
Kapusta włoska
10 dkg suszonych grzybów
15 dkg suszonych śliwek
szklanka kaszy jęczmiennej
jajko
bulion
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
Główkę kapusty włożyć do wrzącej wody ( do dużego garnka) uprzednio wycinając głąb. Po czterech minutach wyjąc kapustę i poczekać aż liście wystygną. Kaszę wsypać do rondla, wbić do niej surowe jajko, wymieszać ( podczas gotowania nie będzie się sklejać). Grzyby zalać wrzątkiem. Gdy ich kapelusze się rozłożą, gotować je w osolonej wodzie przez 15 minut. Kaszę zalać trzema szklankami wody, posolić i gotować przez 20 minut. Gdy grzyby i kasza będą gotowe, zmieszać wszystko ze śliwkami. Tak przygotowaną masę zawinąć w liście kapusty. Związać je albo przebić wykałaczką. Gołąbki włożyć do zagotowanego bulionu, zmieszanego z kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Dodać pieprz i gotować na małym ogniu przez pół godziny.
Smacznego !