Składniki:
mostek cielęcy ( ok. 1 kg)
10 dkg wątróbki drobiowej
kajzerka
1 żółtko
natka pietruszki
majeranek
tymianek
sól morska
masło i oliwa do smażenia
Mostek delikatnie rozkroić pośrodku (ale nie na wylot) tak aby było miejsce na nadzienie. Wątróbkę drobno pokroić, wrzucić na patelnię na rozgrzane masło połączone z oliwą. Posolić i smażyć, mieszając przez 4 minuty. Wycisnąć wcześniej namoczoną w zimnej wodzie kajzerkę. Natkę posiekać. Gdy wątróbka przestygnie, połączyć ją z bułką i natką. Dodać żółtko. Wymieszać. Na przygotowany motek, nałożyć nadzienie. Zawinąć go jak roladę, albo zszyć brzegi. Mostek natrzeć solą morską, posypać tymiankiem i majerankiem. Piec w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu podlewać wodą.
Smacznego !