Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Mostek cielęcy z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 27 Luty, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

mostek cielęcy ( ok. 1 kg)

10 dkg wątróbki drobiowej

kajzerka

1 żółtko

natka pietruszki

majeranek

tymianek

sól morska

masło i oliwa do smażenia

Mostek delikatnie rozkroić pośrodku (ale nie na wylot) tak aby było miejsce na nadzienie. Wątróbkę drobno pokroić, wrzucić na patelnię na rozgrzane masło połączone z oliwą. Posolić i smażyć, mieszając przez 4 minuty. Wycisnąć wcześniej namoczoną w zimnej wodzie kajzerkę. Natkę posiekać. Gdy wątróbka przestygnie, połączyć ją z bułką i natką. Dodać żółtko. Wymieszać. Na przygotowany motek, nałożyć nadzienie. Zawinąć go jak roladę, albo zszyć brzegi. Mostek natrzeć solą morską, posypać tymiankiem i majerankiem. Piec w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu podlewać wodą.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)