Składniki:
5 filetów śledziowych
pół szklanki octu winnego
2 łyżki rodzynek
kilka ziaren gorczycy
4 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
łyżeczka cukru
pieprz
koncentrat pomidorowy
1/3 szklanki oliwy
pól pokrojonej czerwonej papryki
półtorej szklanki wody
W garnku zagotować wodę ( jedna szklanka) razem z octem, zielem angielskim , liściem laurowym, gorczycą, cukrem i pieprzem. Jak ostygnie, włożyć filety. Zostawić na kilka godzin. Sparzyć rodzynki. Śledzie, pokroić w paski, zwinąć, ułożyć na półmisku. Do każdego włożyć rodzynki. Z koncentratu pomidorowego przygotować sos :gotować przez trzy minuty – wodę ( pół szklanki) , kilka łyżek koncentratu, trochę oliwy, drobno pokrojoną paprykę pieprz i sól. Zalać śledzie sosem i jak ostygnie wstawić na dwie godziny do lodówki.
Smacznego !