Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Śledź po kaszubsku z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 30 Marzec, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

5 filetów śledziowych

pół szklanki octu winnego

2 łyżki rodzynek

kilka ziaren gorczycy

4 ziarenka ziela angielskiego

liść laurowy

łyżeczka cukru

pieprz

koncentrat pomidorowy

1/3 szklanki oliwy

pól pokrojonej czerwonej papryki

półtorej szklanki wody

W garnku zagotować  wodę ( jedna szklanka) razem z octem, zielem angielskim , liściem laurowym, gorczycą, cukrem i pieprzem. Jak ostygnie, włożyć filety. Zostawić na kilka godzin. Sparzyć rodzynki. Śledzie, pokroić w paski, zwinąć, ułożyć na półmisku. Do każdego włożyć rodzynki.  Z koncentratu pomidorowego przygotować sos :gotować przez trzy minuty –  wodę ( pół szklanki) , kilka łyżek koncentratu, trochę oliwy, drobno pokrojoną paprykę pieprz i sól. Zalać śledzie sosem i jak ostygnie wstawić  na dwie godziny do lodówki.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)