Składniki:
1/ 2 kg mięsa wieprzowego
1/2 mięsa wołowego
10 dkg wątróbki drobiowej
20 dkg surowego boczku
marchewka
pietruszka
gałka muszkatołowa
3 jajka
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 kajzerki
sól
pieprz
Mięso ( wołowinę, wieprzowinę, boczek i wątróbkę) włożyć do garnka z wodą, dodać pietruszkę, marchewkę, listek laurowy, ziele angielskie. Posolić. gotować ok. dwóch godzin. Następnie wszystko wyjąć z garnka, ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa ( razem z wcześniej namoczonymi i wyciśniętymi bułkami). Do masy dodać jajka, gałkę muszkatołową, pieprz i dobrze wyrobić. Przełożyć do formy i piec przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego !