Składniki:
60 dkg mielonego mięsa z udźca indyka
makaron (nitki albo cienkie wstążki )
1 papryka
2 cebule
2 papryczki chili
świeży tymianek
sól
10 dkg twardego sera żółtego
mały koncentrat pomidorowy
półtorej szklanki wody
oliwa
Na patelnię wlać trzy łyżki oliwy, rozgrzać i wrzucić mięso. Dodać drobno posiekane papryczki chili ( z pestkami będzie ostrzejsze). Smażyć przez 5 minut – mieszając, aby nie powstały grudki. Na drugiej patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę. Dodać rozcieńczony w wodzie koncentrat pomidorowy. Posolić i zagotować. Sos wlać do mięsa, dodając pokrojony tymianek. Wszystko dobrze wymieszać, podgrzewając przez minutę. Ugotować makaron ( Al dente ). Gotowy makaron przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać mięsny sos i wstawić do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni) na 8 minut. Gotowe danie posypać startym żółtym serem albo dodać ser przed wstawieniem do piekarnika.
Smacznego !