Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pyzy ziemniaczane z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 20 Kwiecień, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

1 kg ziemniaków

jajko

trzy łyżki mąki

cebula

sól

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę włożyć do gęstego sitka i odstawić na kilka minut, by sok ociekł do miski. Następnie ziemniaki odcisnąć, odlać płyn – pozostawiając osiadłą na dnie miski skrobię. Dodać ją do startych ziemniaków a także mąkę i jajko. Posolić. Masa nie może być za rzadka, a więc gdy taka będzie, należy dodać trochę mąki. Łyżką nabierać porcje i w zwilżonych dłoniach formować kulki. Układać je na desce oprószonej mąką. Wrzucać do wrzącej, posolonej wody. Pyzy gotować 8 minut od wypłynięcia. Gotowe, polać wcześniej zarumienioną na patelni cebulą.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)