Składniki :
1/2 mięsa mielonego
jajko
bułka tarta
koperek
świeży tymianek
śmietana
pół szklanki mąki
kostka bulionowa
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
W misce wyrobić mięso razem z drobno posiekanym koperkiem i tymiankiem. Dodać jajko, sól, pieprz i tyle bułki tartej, żeby mięso nie było za suche. Wyrobić na jednolitą masę i uformować kulki. W garnku zagotować osoloną wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę bulionową i wrzucić klopsy. Gotować 30 minut. Wyjąć klopsy a z wywaru przygotować sos: do kubka wsypać mąkę, dolać zimnej wody i wymieszać żeby nie było grudek. Wlać do wywaru. Dodać śmietanę ( najlepiej tę do zup) i pokrojony koperek. Włożyć klopsy i zagotować.
Smacznego !