Składniki :
30 dag mąki pszennej
1/2 l mleka
2 jajka
łyżka oleju
szczypta soli
oliwa do smażenia
farsz:
70 dag świeżego szpinaku
jajko
ząbek czosnku
sól pieprz
Ciasto :
Mleko wlać do garnka, dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Żółtka wraz z olejem dodać do mleka i mąki – wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni ( na oliwie) równomiernie rozprowadzać ciasto. Podsmażyć z obu stron ( przez ok minutę )
Farsz :
Umyty szpinak zblanszować i odcedzić. Dodać żółtko, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do masy dodać starty czosnek, sól i pieprz.
naleśniki smarować farszem i zawinąć w rulony. Można je pokroić na mniejsze kawałki. Przed podaniem podgrzać przez 3 minuty w rozgrzanym piekarniku.
Naleśniki można też przygotować ze szpinakiem i bryndzą albo z papryką i pieczarkami ( pokrojone pieczarki dusić przez kilka minut z drobno pokrojoną papryką, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Smacznego !