Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Naleśniki ze szpinakiem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 25 Maj, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

30 dag mąki pszennej

1/2 l mleka

2 jajka

łyżka oleju

szczypta soli

oliwa do smażenia

farsz:

70 dag świeżego szpinaku

jajko

ząbek czosnku

sól pieprz

Ciasto :

Mleko wlać do garnka, dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Żółtka wraz z olejem dodać do mleka i mąki – wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni ( na oliwie) równomiernie rozprowadzać ciasto. Podsmażyć z obu stron ( przez ok minutę )

Farsz :

Umyty szpinak zblanszować i odcedzić. Dodać żółtko, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do masy dodać starty czosnek, sól i pieprz.

naleśniki smarować farszem i zawinąć w rulony. Można je pokroić na mniejsze kawałki. Przed podaniem podgrzać przez 3 minuty w rozgrzanym piekarniku.

Naleśniki można też przygotować ze  szpinakiem i bryndzą albo z papryką i pieczarkami ( pokrojone pieczarki dusić przez kilka minut z drobno pokrojoną papryką, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)