Składniki :
Owocowy podkład :
4 łodygi rabarbaru
2 jabłka
sok z cytryny
2 łyżki brązowego cukru
łyżka masła
Ciasto :
4 jajka
mąka pszenna
szklanka brązowego cukru
mleko
łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar pokroić na małe kawałki. Obrane jabłka drobno pokroić ( bez gniazd nasiennych). Owoce wrzucić do rondelka na roztopione masło. Podgrzewać przez 3 minuty. Dodać sok z cytryny i 2 łyżki cukru. Gotować kilka minut, aż owoce zaczną się karmelizować.
Jajka w całości wbić do szklanki. Zaznaczyć dokąd sięga ich masa. Przełożyć je do miski. Odmierzyć tyle samo mleka i mąki. Mleko wlać do jajek i wymieszać. Następnie, powoli wsypywać przesianą mąkę, mieszając. Dodać 3/4 szklanki cukru i proszek do pieczenia. Mieszać aż powstanie gładka masa.
Owocową masę przełożyć do brytfanki ( albo żaroodpornej misy ) a na nią wylać ciasto. Piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.
Smacznego !