Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pierogi z jagodami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 28 Czerwiec, 2012 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Pierogi z jagodami

Składniki :

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki gorącej wody

3 łyżki oliwy

łyżeczka soli

szklanka jagód

500 g świeżych jagód

śmietana

cukier

Mąkę zalać gorącą wodą, dodać oliwę i sól. Wyrobić ciasto – tak, żeby się nie kleiło. Rozwałkować na stolnicy, posypując ją wcześniej mąką. Wykrawać szklaną krążki. Jagody delikatnie opłukać i pozostawić na sitku, by obeschły. Następnie nakładać je na środek każdego krążka. Złożyć krążek, przyciskając brzegi. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę.  Delikatnie wkładać pierogi. Gotować ok. 7 minut. Jak wypłyną, gotować je jeszcze przez 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną. Można posypać cukrem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)