Pierogi z jagodami
Składniki :
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki gorącej wody
3 łyżki oliwy
łyżeczka soli
szklanka jagód
500 g świeżych jagód
śmietana
cukier
Mąkę zalać gorącą wodą, dodać oliwę i sól. Wyrobić ciasto – tak, żeby się nie kleiło. Rozwałkować na stolnicy, posypując ją wcześniej mąką. Wykrawać szklaną krążki. Jagody delikatnie opłukać i pozostawić na sitku, by obeschły. Następnie nakładać je na środek każdego krążka. Złożyć krążek, przyciskając brzegi. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Delikatnie wkładać pierogi. Gotować ok. 7 minut. Jak wypłyną, gotować je jeszcze przez 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną. Można posypać cukrem.
Smacznego !